Skip to content
Dagen när hjulen försvann, åtta berättelser

Dagen när hjulen försvann, åtta berättelser

De här åtta bilägarna har två saker gemensamt. Någon eller några stal deras däck och fälgar. Nu har de skaffat Rimgard.

Roger. VW Tiguan.

Det var en natt mellan söndag och måndag i april. Jag vaknade och tittade ut, kände kanske jag att något var på gång. Då ser jag att min carport är fullt upplyst, där står en massa människor. Fattar inget först, men rusar ner tre trappor, lagom för att se bakljusen på en bil som drar iväg. Kvar i carporten står bilen med tjutande larm, uppallad på två leca-block.

Nu började det jobbiga. Få tag på bärgare, försäkringsbolag, besikta bilen, betala för nya aluminiumfälgar och däck. En sådan här stöld drar ju med sig så mycket skit efteråt, och ett par tusen kostade det trots försäkringen…

Bärgaren berättade att det verkade vara ett gäng som var på ”turné” i norra Stockholm. Låsmuttrarna hade de fixat på nolltid, de tog med sig dem för säkerhets skull.

När jag fått på nya däck började jag fundera, någon måste ju ha hittat på en bättre lösning. Det var då jag hittade Rimgard. Sen dess har ingen rört bilen. Snyggt är det också!

Filip. Volvo XC60.

En aprilmorgon när jag kom ut från lägenheten i Danderyd, stod bilen visserligen där. Men däck och fälgar var borta. Larmet hade gått utan att jag hade vaknat. Uppenbarligen hade de som tog hjulen inte brytt sig om larmet.

Jag har tjänstebil, så kostnaden var bara självrisken, men allt ”meck” runt omkring, bärgare, beställning och väntan på fälgar, verkstadsbesök. Det var ju jobbigt. Jag hade hört talas om Rimgard, då jag har lite koll på bilbranschen, och ville få tjänstebilen utrustad med det, men det gick inte.

Strax efter midsommar hände det igen. De nya fälgarna var bortplockade en morgon. Då beställde jag Rimgard för egna pengar. Sedan dess har jag fått behålla hjulen.

Jimmy. VW Tiguan

Det här var i slutet av juli. Normalt parkerar jag i garaget, men jag visste att jag nästa dag, så skulle jag behöva komma iväg snabbt, eftersom jag skulle med ett tidigt tåg. Så jag ställde mig på den allmänna parkeringen som finns ovanpå garaget. Morgonen därpå kom jag naturligtvis inte iväg som jag skulle. Jag hittade min bil slarvigt uppställd på några träbitar. När bärgarn kom så kunde han inte köra upp på parkeringen, så bilen fick stå där tills jag kom tillbaka en vecka senare. Sedan tog det fyra veckor på verkstad eftersom bilen hade fått flera plåtskador på sidor och dörrar. 

Det blev en dyr historia, för mig gick det på närmare 10 000 kronor med självrisk och hyrbil.
Försäkringsbolagets nota blev 89 000. Så förlusten av de där fyra hjulen kostade 100 000 kronor till slut. Ytterligare tio bilar i kommunen hade blivit av med hjulen den veckan, så det är bara att räkna vad notan slutade på för bilägare och försäkringsbolag. Det är ju inga småstölder det handlar om då.
Nu har jag skaffat Rimgard som snart ska sitta på bilen.

 

Amar. Audi S3. 

Jag bor på Kvarnholmen i Nacka och där har vi haft jättemycket problem med bilinbrott. En morgon i våras läste jag på den app vi grannar har gemensamt, att det varit inbrott i garaget igen. Jag sprang ned och kollade, alla hjulen var kvar, däremot hade flera andra bilar blivit av med bildelar och hjul.
En stund senare upptäckte jag att två bultar var borta på ett av däcken! Sannolikt hade tjuvarna blivit avbrutna. Det hade kunnat slutat mycket illa om jag inte upptäckt det i tid.
Jag hade tittat på Rimgard tidigare, men nu bestämde jag mig för att ge det en chans. Då det inte fanns någon standardlösning till min Audi fick vi prova oss fram tillsammans med Rimgard och det fanns ett fälglås som fungerade.
Jag hade knappt hunnit få på mina Rimgard förrän det var inbrott i garaget igen. När jag kollade av min bil, lite mer ordentligt den här gången, så såg jag två mindre skrapmärken på en av fälgarna. De hade försökt ge sig på min bil igen, men misslyckats och gett upp!
Nu kommer jag att utrusta de andra bilarna i hushållet med Rimgard. Låset är verkligen säkert. Det är dessutom kosmetiskt snyggt och smälter in i fälgdesignen.

Niclas. VW Tiguan.

Vi har en gemensam parkering här i Täby och på den parkeringen har jag blivit av med hjulen vid två tillfällen.
Första gången var i maj. Efter det så ökade jag på säkerheten med bättre larm och nivåsensor, så det inte skulle kunna gå att lyfta eller flytta bilen.
Det hjälpte inte. I juni var de nya hjulen borta. Att det var larm brydde sig tjuvarna inte om överhuvudtaget.
Jag blev rätt så förbaskad, så arg att jag var nära att flytta. Det var ju inte bara stölden, utan allt krångel och kostnaderna efteråt.
En av grannarna hade satt på ett fälglås som jag inte sett tidigare, jag kollade upp det och det var Rimgard. I slutet av juni satt likadana lås på mina fälgar.
Det har varit flera tillgrepp sedan dess har jag sett, men ingen har rört min eller min grannes VW Passat sedan Rimgardlåsen åkte på.

Jonas. Audi Q7.

Det var midsommarhelg och på torsdagen hade jag parkerat bilen nere i hamnen för att åka ut med båten. När vi kom tillbaka på midsommarafton, möttes vi inte direkt av någon feststämning.

Audin stod uppallad på någon slags plattor av hårdgummi, enligt bärgaren är det sådana man har vid vägbyggen för att sätta upp avdelare. Bilen stod inte helt upprätt. Det skulle senare visa sig vara kostsamt.
Visserligen betalade försäkringsbolaget stöld och skador, jag fick stå för självrisken. Men de fyra hjulen kostade till slut 149 740 kronor. Det var ett flertal lackskador, sannolikt orsakade av verktygen de haft med sig när de sprungit runt bilen. De bromsskivor som legat direkt mot marken fick bytas ut. Sedan upptäckte verkstaden att bakre drivknuten hade spruckit som en följd av ”behandlingen”.
Två månader tog det att få ordning på bilen igen. Det enda som var lyckosamt var ju att det var sommar så vi klarade oss med en bil, hyrbil gick ju inte att få tag på i år när alla hade hemester…
Jag förstod att de låsmuttrar jag haft inte varit mycket till skydd. Så när jag började leta efter något nytt hittade jag Rimgard. Det fanns också Audi-fälgar som låset passade till. Nu sitter lås och fälgar på bilen. Och nästa sommar kan jag parkera tryggt i hamnen, även om stölderna fortsätter, för det har vi sett att de gör.

Jonas. Mercedes-Benz E-Klass.

Jag har inte varit utsatt för några bilstölder eller åverkan de senaste 20 åren. Därför har man kanske invaggats i en falsk säkerhet. För i somras, den första semesterveckan, då knackade grannen på dörren. Vi bor i Bromma i ett relativt nybyggt område. Under natten hade min bil fått besök, däcken var borta och bilen stod på några träklossar. 

Som tur var hade inte däckfirman, där jag har vinterdäcken, semesterstängt. De var på plats en timme senare och satte på mina dubbfria vinterdäck. Sedan var det lite pyssel med försäkringsbolaget och med Mercedes. Tre veckor senare var de nya däcken och fälgarna på plats.
Så det var ju ganska smidigt. Däremot kände både jag och min fru en ökad oro efter stölden, vi reagerade på oväntade ljud och vår omgivning kändes mindre trygg.
Jag började söka på fälglås och där fanns Rimgard. Via deras chattjänst hittade jag lås som passade mina fälgar. När jag byter bil om ett år kan jag flytta dem till de nya fälgarna, det är bra. Vad som är riktigt bra är att kvarteren känns trygga igen.

Kenneth. Porsche Macan.

I november förra året, det var en måndag morgon då jag kom till min parkering i Solna och möttes av att bilen stod uppallad på gummiplattor. Inte en repa på bilen, bultarna låg prydligt placerade vid hjulhusen.
Det var fälgar för 100 000 kronor och en självrisk på 5 000 – 6 000 kr.
Jag hade inte hunnit få på vinterdäcken så bärgaren tog vägen förbi däckhotellet.
Man undrar hur de hittade mig? Jag hade varit på en hockeymatch på söndagen, hade de sett mig där och följt efter, eller hade de scannat av parkering efter parkering?
Sen undrar man var hjulen tar vägen. Det är ju en gigantisk kriminell marknad som vi tvingas bli en del av,  på grund de bristfälliga fälglås som finns. Det är ju bara att åka hit och fylla på lagret när de sålt hjulen vidare.
Men mina fälgar kan de glömma nästa gång det är dags att fylla på hjullagret, för nu kommer det att sitta Rimgard på fälgarna.

Older Post
Newer Post
Close (esc)

Popup

Use this popup to embed a mailing list sign up form. Alternatively use it as a simple call to action with a link to a product or a page.

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Search

Shopping Cart

Your cart is currently empty.
Shop now